5 hyppige skadedyr der kan angribe din have

Som hus- og haveejer er der mange skadedyr, som kan finde på at invadere din have og dit hus. Her kigger vi på 5 af de mest typiske skadedyr, og hvordan du kan slippe af med dem igen.

De villaejere har prøvet at få besøg af skadedyr. De kan være både ærgerligt, og også gøre alvorlig skade på dit hus og din have.

#1 Muldvarpen

Muldvarpen er den lille graver, som elsker at bo i din have. Flytter den ind i din have, får du hurtigt en række muldvarpeskud, og gerne på de steder, hvor du mindst vil have det.

Muldvarpen gør som sådan ikke skade på din have og køkkenhave. Det er en kødæder, og muldvarpen er derfor først og fremmest et prydmæssigt problem. Skuddene pynter jo ligefrem ikke, og kan give problemer med græsslåningen.

Sådan kan du slippe af med muldvarpen

Den nemmeste måde at bekæmpe muldvarpe, er ved at anvende fælder. Muldvarpesakse. En muldvarpesaks er en klapfælde, som du sætter på tværs af muldvarpens gang, hvorefter den vil klappe om muldvarpen, når den puffer til udløseren.

Tag en pind og stik den ned i jorden mellem 2 muldvarpeskud. Prøv dig frem til du kan mærke jorden give efter. Grav nu gangen fri, så der lige er plads til at stille en muldvarpefælde derned. Sæt saksen så udløseren går på tværs af gangen.

Placer nu en sort spand over hullet med en sten på. Det er mest effektivt, hvis det er mørkt. Tjek herefter fælden dagligt, og flyt eventuelt fælden.

Bekæmpelsen bliver mest effektiv, hvis du anvender flere muldvarpesakse ad gangen.

#2 Hvepse

Hvepsen kan være voldsomt generende. Specielt når sommeren er ved at slutte og de flyver fra deres bo. Her vil de gå på jagt efter sukker og søde sager, og blive mere aggressive i deres sidste tid.

Hvis du vil undgå plagsomme hvepse, skal du forebygge tidligere på året. Det gør du ved at fjerne de små hvepsebo på lofter, udhuse, tage, skure osv. Jo tidligere på året du kan tage dem, jo bedre. Så kig gerne efter med jævnlige mellemrum i specielt april/maj måned, hvor dronningerne starter de nye kolonier op.

Et hvepsebo kan fjernes med gift eller ved at fjerne selve boet. Vær opmærksom på at hvepsene forsvarer deres bo aggressivt, så måske der skal hyres en professionel skadedyrsbekæmper til dette.

#3 Mus

Mus ser vældig sød og nuttet ud. Men den er et skadedyr, du ikke vil have i dit hus. Mus kan nemlig gøre stor skade på både isolering og gnave i elnettet, med efterfølgende øget brandrisiko.

Kommer de ind i køkkenet, tager de gerne for sig af dine madvarer, og kan udgøre en smitterisiko, da de kan have en masse bakterier.

Vil du slippe for besøg af mus, gælder det om at sikre dit hjem, så der ikke er indgangsmuligheder. Vær opmærksom på at en mus ikke kræver meget plads. Sørg for ikke at have madvarer opbevaret ubeskyttet i skure, garage og udhuse.

Fjernelse af mus sker typisk ved brug af musefælder. Her findes en række forskellige fældetyper. Der er den klassiske klapfælde, der smækker ned over musen og slår den ihjel. Der findes også en lang række andre fælder, som fanger musen levende, hvorefter du selv skal slå den ihjel, eller udsætte den et sted langt fra dit hjem.

Gift til mus er også hyppigt brugt, da det er yderst effektivt. Giften lægges ud hvor musen ses eller høres. Musen lokkes til af lugten, og vil ved indtagelse lægge sig til at dø.

Det er også en mulighed at anskaffe en kat til bekæmpelse af mus. Katten er en yderst effektiv musejæger, men kan selvfølgelig ikke tage musen, hvis den først er komme ind i mure og lofter.

#4 Dræbersneglen

Dræbersneglene er blandt de mest udbredte skadedyr i danske haver. Her gnaver den sig gennem prydplanter, køkkenhave og drivhusplanter. Hvis den får lov.

En enkelt snegl kan formere sig op til 400 snegle på en sæson, så hvis du vil undgå den helt store snegleinvasion, er du nød til at bekæmpe dem.

Sæsonen går fra det tidlige forår og til efteråret. I denne periode skal du bekæmpe sneglene, for at holde dem fra have og drivhus.

Der findes en lang række bekæmpelsesmetoder. Den mest effektive er at indsamle sneglene pr. håndkraft. Tag en tur i haven lige inden mørket falder på, hvor sneglene begynder at komme frem. Put sneglene i en spand og overhæld dem med kogende vand.

Det kan også være en god ide at bruge sneglegift. Specielt i din køkkenhave. Sneglegift er små piller, som drysses ud hvor sneglene skaber problemer. Giften indeholder et lokkemiddel, og når dræbersneglene spiser det, vil sneglene derefter holde op med at indtage føde, og trække sig tilbage til deres skjulesteder under jorden, hvor de går til grunde.

Køb Ferramol sneglegift her.

#5 Husmår

Husmår er endnu et skadedyr, der kan gøre stor skade på dit hus. Du er normalt ikke i tvivl om, når den er flyttet ind. Mår larmer meget, og kan høres kradse, larme, skrabe og løbe rundt. Gerne om natten eller i de tidlige morgentimer.

En husmår roder og gnaver rundt i din isolering, og kan finde på at gnave i ledninger og installationer, med efterfølgende forstørret brandrisiko.

Det er en rigtig ballademager, som du ikke ønsker i dit hus.

Skadedyret bekæmpes nemmest ved at forebygge. Sørg for at der ikke er adgang til loft og vægge. Luk huller af, klip buske og træer, så de ikke når helt op og ind til taget.

Oftest bruges en mårfælde til at fange husmåren i. Der anbringes lokkemad i fælden, som lokker husmåren ind. Herefter skal husmåren så skaffes af vejen.

Du kan også prøve at skræmme husmåren væk med lys og lyd. Sæt en radio på loftet, der spiller høj musik. Og sæt ungernes diskokugle derop, så der er et virvar af lys og lyd.

Hvis det ikke virker, kan det være nødvendigt at tilkalde hjælp hos en professionel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *